„Bacalaureat” de Ovidiu Eftimie

  •  
  •  
  •  
  •  

Când crezi că le-ai citit pe toate, dai de Ovidiu Eftimie şi capacitatea sa incredibilă de a inventa. „Bacalaureat” pare episodul doi al unui serial de pe Netflix sau HBO Go, în care forţele binelui şi cele ale răului se luptă într-un context în care ridicolul este împins până la marginea verosimilităţii.

Scena e cam aceeaşi ca în primul „episod”, „Arhanghelul Raul”: o localitate micuţă, Corneşti, cu patru ziare, două săptămânale, câteva ateliere de manufactură, cârciumi şi un Institut de Cercetare a Mezelurilor.

Poliţişti, ţigani şi extratereştri ajung să se confrunte în ceea ce pare un sfârşit al lumii ori un conflict intergalactic stârnit de un secret teribil: la marginea Corneştiului se află cel mai mare depozit natural de parizer, o peşteră în care parizerul e precum stalactitele şi stalagmitele. Doar că acest parizer e folosit drept combustibil de o specie de extratereştri, în căutare de noi surse de alimentare, astfel că extratereştrii „răi” ajung să se lupte cu cei „buni”, paznici ai galaxiei, pe scena ospitalieră a unei uzine părăsite din Corneşti.

În miezul conflictului, subinspectorul Petre Popescu şi un ţigănuş mai deştept decât îşi imaginează forţele de ordine. Pe lângă, un primar care fură tot ce prinde, inclusiv corpurile extratereştrilor ucişi, un chestor care se chinuie să nu-şi trădeze IQ-ul mult peste medie şi un Logan de poliţie supersofisticat.

Între istoria mare, a galaxiei şi a controlului universal, şi istoria mică, a intereselor mărunte şi a supravieţuirii în corupţia dintr-un orăşel românesc, se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Însă treaba nu e chiar atât de serioasă pe cât pare, ci arată mai degrabă a desen animat. Se râde şi se moare cu conştiinţa finalului fericit.

Ovidiu Eftimie, „Bacalaureat”, Editura Nemira, 2017, 160 de pagini

Carte disponibilă pe libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *