„Destupătorul de Sticle din Ocean” de Michelle Cuevas

  •  
  •  
  •  
  •  

Din primele rânduri ale acestei cărticele remarci singurătatea. Un om singur, fără nume, a cărui unică plăcere este de a căuta strălucirea unei sticle pe valurile oceanului din apropiere, este cufundat într-o aşteptare dureroasă.

Nu ţi se spune nimic despre trecutul Destupătorului de Sticle din Ocean. Din cuvintele puţine ale poveştii, poţi intui că nu de fericire a avut parte omul acesta până acum, un om care stă mereu cu privirea în depărtare, pentru a mai prelua o eventuală sticlă, un eventual mesaj, şi pentru a mai face cuiva o bucurie: „într-o scrisoare poţi găsi o comoară asemenea perlei dinăuntrul scoicii”.

Apoi, descoperi seriozitatea şi hărnicia acestui om singur, pe care nu-l împiedică nimic să ducă mesajele la destinaţie, indiferent cât de îndepărtată ar fi aceasta. Şi-ţi dai seama că, indiferent de trecutul lui, omul acesta este unul bun, cu conştiinţă, cum ar trebui să fie toţi oamenii.

Remarci şi că povestea pare ruptă din alt timp şi spaţiu: se poartă scrisoarea în sticlă, într-o imagine zăreşti un gramofon, Destupătorul foloseşte busola şi bicicleta, încă mai există oameni-orchestră etc. E linişte şi pace, şi cu toate astea singurătatea îl macină pe Destupător, care în timp se tot gândeşte cum ar fi să descopere o scrisoare pe numele său.

Povestea lui Michelle Cuevas tocmai asta face: îl pune pe acest om special în faţa unui mesaj pentru sine. Cum va reacţiona Destupătorul de Sticle din Ocean şi ce rol joacă membrii comunităţii liniştite în care trăieşte acesta sunt chestiuni care se vor afla foarte repede din această carte, pe care orice copil o poate citi într-o seară, înainte de culcare.

Sunt esenţe de compasiune, respect şi dragoste în această cărticică, de a cărei grafică m-am îndrăgostit. Desenele sunt atât de frumos redate încât dai pagina cu grijă, nu cumva să strici culorile cu vârfurile degetelor.

Şi ca să fii şi mai interesat de cartea asta, îţi mai dau două detalii: traducerea îi aparţine lui Radu Paraschivescu şi… autoarea, care mi-a plăcut mult şi cu cealaltă traducere de la noi, „Confesiunile unui prieten imaginar”, va fi în România în 30 şi 31 martie. Michelle Cuevas va avea un program încărcat şi se va întâlni şi cu cei mici, dar şi cu scriitorii de literatură pentru copii. Detalii pe site-ul editurii, aici.

Michelle Cuevas (ilustraţii de Erin E. Stead), „Destupătorul de Sticle din Ocean”, Editura Vlad şi Cartea cu Genius, traducere: Radu Paraschivescu, 2017, 40 de pagini

Carte disponibilă pe libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro şi pe site-ul editurii.

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *