Câte ceva despre citestema.ro

  •  
  •  
  •  
  •  

Am lansat de curând un site nou, citestema.ro (Citeşte-mă!), din dorinţa de a fi şi altfel implicat, ca blogger, în viaţa literară de la noi.

Mulţi dintre scriitorii cu care am discutat de-a lungul timpului mi-au spus că promovarea cărţilor lasă uneori de dorit. Nu neapărat din vina editurilor, care în unele cazuri se implică foarte mult, şi nici pentru că autorii nu ar dori să „se vândă” mai bine, ci din varii motive, mărunte şi împrăştiate, legate în orice caz de fragilitatea pieţei de carte din România, prost organizată şi insuficient stimulată.

Cum ne simţim în largul nostru pe internet şi obişnuim să ne alegem cărţile şi astfel, mi-am spus că o sursă de informare în plus nu ar strica. Iar autorul ar trebui să fie primul interesat să vorbească despre cartea lui, mai ales că nu ar fi nevoit să depăşească vreo barieră legată de timiditatea sa sau de vorbitul în public, care îl împiedică uneori să fie mai prezent la evenimente. Ce aşteaptă citestema.ro de la scriitor este doar un text în care să-şi prezinte munca. În câteva paragrafe, să invite la lectură.

Deja, unii scriitori mi-au spus că asta nu e o treabă simplă. Că după ce au stat atâta timp cu manuscrisul pe cap, a povesti despre el, pe scurt şi cât mai interesant, este o provocare. Cred că poate fi un exerciţiu util şi normal pentru orice scriitor care vrea să fie citit. Un exerciţiu util şi normal încă din momentul în care scrie ca să fie publicat, pentru că atunci când scrie se gândeşte, probabil, şi la felul cum îşi va „vinde” marfa către edituri. Cum să te publice cineva dacă nu ştii să spui despre ce ai scris?

Citestema.ro poate fi folosit ca formă de promovare de orice scriitor care găseşte răgazul de a scrie puţin despre cartea sau cărţile sale (găsiţi textele deja publicate aici). Din când în când, voi publica şi interviuri, precum şi fragmente în avanpremieră. Fireşte, foarte probabil multe cărţi la care va face trimitere site-ul vor fi ale autorilor români, însă nu va fi o regulă. Orice carte bună, despre care autorul a povestit în sensul celor aşteptate de citestema.ro, va fi pe site. În măsura timpului disponibil al administratorului. 🙂

Intraţi pe site, dragi cititori, dragi scriitori. Vedeţi dacă merită atenţia voastră şi, dacă vă place, puteţi ţine aproape şi de pagina de Facebook Citeşte-mă.

Citeşte şi:

2 comentarii la „Câte ceva despre citestema.ro”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *