Scurtă dare de seamă despre chestiile livreşti

  •  
  •  
  •  
  •  

De când cu noul site, citestema.ro, am scris mai puţin despre cărţile citite, pe care am preferat să le recomand prin interviuri cu scriitorii.

Constat acum, la aproape 3 luni de la lansarea site-ului, că s-au strâns 12 interviuri. Un interviu pe săptămână nu mi se pare deloc puţin, dimpotrivă, cred că este un ritm bun pentru un site care doreşte să promoveze (şi) literatura română contemporană.

De asemenea, 37 de articole sunt însemnări ale scriitorilor despre cărţile lor. Scriitori care au acceptat provocarea şi au înţeles că promovarea cea mai bună a propriei cărţi este cea făcută chiar de cel care a scris-o.

Cam atât despre citestema.ro.

Cândva scriam cronici pentru fiecare carte citită. Ţin minte că am şi spus la FILIT-ul de anul trecut, în cadrul unui eveniment dedicat bloggerilor de literatură, că prefer să scriu despre tot ce citesc. Iată că nu a trecut nici măcar un an şi mă simt nevoit să constat o schimbare de macaz: cred că scriitorii chiar pot vorbi mai bine despre cărţile lor decât orice critic sau blogger, iar pe de altă parte prefer să folosesc timpul care ar fi dedicat cronicilor unei noi cărţi.

Între noi fie vorba, trebuie să te iei foarte mult în serios ca să crezi că detaliile menţionate de tine într-o cronică chiar contează undeva. Poate în sinea scriitorului – deşi nici el n-ar trebui să se lase influenţat. Poate în dosarele de promovare ale editurilor – am impresia că îţi trebuie o vârstă şi o anumită energie pentru a te lăsa cuprins de entuziasmul unei relaţii de colaborare cu o editură care-ţi oferă cărţi în schimbul cronicilor.

Şi cu ajutorul citestema.ro, şi condiţionat de alte chestiuni personale, cred că am trecut de etapa cronicilor pentru fiecare carte citită. De aceea, mă uit în contul de goodreads ca să văd ce am mai aşezat în raftul de citite în ultima perioadă şi văd aşa: „Bărbatul care aduce fericirea” de Cătălin Dorian Florescu, „Convoiul mieilor” de Lucia Dărămuş, „Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu” de Iulian Bocai şi „Spulberatic” de Anca Vieru.

N-am dat mai puţin de trei stele din cinci, unde trei înseamnă „mi-a plăcut”. Le recomand pe toate, în condiţiile în care vă place literatura română contemporană, cu menţiunea că primii trei autori au deja interviu pe citestema.ro, iar Anca Vieru urmează.

Citesc acum o carte despre antrenorul portughez Jose Mourinho, „Sub lupă”, care mi se pare tradusă şi redactată superficial, dar şi romanul lui Bogdan Răileanu, „Dinţii ascuţiţi ai binelui”.

Mai nou, citesc nu doar carte tipărită, ci şi pe telefon şi pe tabletă (în format pdf), precum şi pe ebook reader (tolino). În funcţie de moment, de stare, de conjunctură… Cred că acum sunt într-adevăr deschis la orice carte, dispus să încerc orice, măcar pentru câteva pagini. Folosesc mult site-urile editurilor, ale celor care permit lectura câtorva pagini, dar şi aplicaţiile, în genul celei lansate de Editura Humanitas, care mi se pare un exemplu de urmat de toţi cei care vor să conteze pe piaţa editorială.

Cam atât. Lecturi plăcute!

Sursa foto reprezentativă: pixabay.com

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *