10 cărţi citite în 2018 la care m-aş întoarce oricând

  •  
  •  
  •  
  •  

Este frumos şi onorant să fii întrebat din când în când despre cărţile care ţi-au plăcut cel mai mult. Sau să ţi se ceară titluri, să fii rugat să faci sugestii de lectură. Aş zice că e chiar măgulitor lucrul acesta, chiar şi pentru un blogger de carte.

De aceea, deşi traversăm o perioadă în care sintezele de genul ăsta ne invadează din tot felul de surse, mai mult sau mai puţin credibile ori dezinteresate, mi-am spus că se va găsi cineva care va considera utilă şi privirea mea restrospectivă.

Ca unul care se înscrie cu conştiinciozitate an de an la startul a ceea ce site-ul goodreads.com numeşte „reading challenge”, îmi este mult mai uşor să aleg. Deşi subiectivă, pentru că şi notările de parcurs sunt tot subiective (site-ul respectiv impune notările cărţilor de orice gen cu steluţe, de la una la cinci), analiza la capătul unui an de lecturi poate căpăta şi o tuşă niţel mai echilibrată, din moment ce survolăm din nou titlurile pe care cândva le-am catalogat grăbiţi să facem trecerea către altceva. Iar de data aceasta nu am ţinut cont de notările de parcurs, ci mi-am aruncat ochii doar pe titluri, încercând să-mi dau seama ce aş reciti ori ce îmi trezeşte sentimentul unei lecturi cu adevărat memorabile.

Faţă de alţi ani, în 2018 îmi propusesem să citesc doar 50 de cărţi (obişnuiam să ţintesc 70). Aveam motivele mele, legate de viaţa cotidiană, extraliterară, să cred că timpul pentru lectură avea să fie mult mai puţin. Aveam să constat că aprecierea mea a fost corectă, deşi mi-am depăşit planul restrâns. Astfel, am ajuns la 58 de titluri „încondeiate” pe goodreads, dar trebuie spus că numărul cărţilor citite sigur a fost mai mare. Pe unele, pur şi simplu nu le-am găsit în aplicaţia goodreads, iar pe altele le-am citit fără a le mai bifa acolo (ca redactor al unor cărţi încă nepublicate ori, în cazul altora, am considerat că felul dezordonat în care le-am citit, pe fragmente şi cu mari salturi în timp, nu poate acoperi o apreciere onestă).

Din cele 58 de titluri, mi-am impus să aleg 10, pe care le-aş reciti oricând ori pe care mi-aş dori să le am în biblioteca personală tot timpul (nu puţine sunt citite în format electronic, dar când o carte îmi e dragă, parcă aş vrea să o simt cum e ea pe hârtie, să o văd acolo, pe raft, când îmi întorc privirea către bibliotecă).

Iată alegerile mele pentru anul 2018, în ordinea în care am citit cărţile respective:

„Eu voi fi ultima” de Nadia Murad (Editura Polirom)

„Djamilia” de Cinghiz Aitmatov (Editura All)

„Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar” de Virginia Vallejo (Editura Litera)

„Şapte ani buni” de Etgar Keret (Editura Humanitas)

„Marşul lui Radetzky” de Joseph Roth (Editura Polirom)

„25 de grame de fericire” de Massimo Vacchetta şi Antonella Tomaselli (Editura Polirom)

„Creierul. Povestea noastră” de David Eagleman (Editura Humanitas)

„Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari (Editura Polirom)

„Jurnalul unui medic militar” de Raul Dona (Editura Humanitas)

„Ciuma” de Albert Camus (Editura Polirom)

Pentru 2019 am decis să nu măresc ţinta din „reading challenge”. Aşadar, îmi propun din nou să citesc măcar 50 de cărţi, iar dacă una din cinci se va dovedi memorabilă, chiar că voi avea un an literar foarte bun.

În orice caz, am învăţat să fiu mai selectiv cu titlurile şi să abanonez, deşi nu fără remuşcări, cărţi care nu mă conving după câteva zeci de pagini.

Un an (extra)literar aşa cum vă doriţi!

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *