Bookfestul din afara bulei

  •  
  •  
  •  
  •  

În bula mea de Facebook, am foarte mulţi oameni din lumea editorială românească: vorbesc la radio despre cărţile pe care le publică sau le scriu, postează fotografii cu coperţile cărţilor pe care le vând, îşi fac selfie-uri cu prietenii scriitori etc.

La rândul meu, distribui pe reţelele sociale mai degrabă chestiuni legate de cărţi. Ele oricum sunt în centrul vieţii mele şi nu vor fi niciodată date la o parte. Însă constat cu amărăciune că bula mea şi felul meu de a fi în legătură cu cărţile nu au de-a face cu ce se întâmplă la nivel naţional, în România.

Un sondaj realizat în acest an, pe 1050 de persoane cu vârsta de 18 ani şi peste, arată că numai 44,3 la sută au citit o carte în ultimele 12 luni. Contează că 2019 a fost declarat Anul Cărţii în România?

Am mai scris despre evenimente literare la care se adună foarte puţini curioşi, iar anumiţi PR-işti s-au urzicat că le-am afectat imaginea, însă astfel de evenimente au tot fost şi vor mai fi dacă sondajele de genul acesta nu nasc nişte măsuri, mai ales în momente oarecum simbolice precum cel creat de învelişul de staniol pe care l-a primit anul 2019.

A început un nou Bookfest, cu sute de evenimente, cu mii de cărţi, cu zeci de mii de oameni care-i vor trece pragul, cu aglomeraţia aceea de sâmbătă şi duminică, ultimele două zile, în care pare că românul a stat cât a stat, dar n-a mai răbdat şi a dat iama, iar pentru o scurtă perioadă pare că ne interesează din nou cărţile.

Până când vin astfel de sondaje, care contrazic tot ce se întâmplă în lumea contrafăcută a reţelelor sociale ale unora dintre noi, cei care citim mai mult de o carte pe an (eu aş pune în dreptul meu pe săptămână, dar mai sunt şi momente în care nu mă încadrez, mai ales atunci când citesc vreo carte de 700 de pagini).

La târgul de carte, toată lumea se pupă cu toată lumea, e frumos, deşi se mai aruncă şi priviri răutăcioase printre standuri – „Ia te uite şi la ăla, la a câta carte e? Tot pe pile o scoate şi pe asta, că-l cunoaşte pe directorul editurii…”; „Nu-i mai ajunge, acuma scrie şi pentru copii?” etc. – iar la evenimente se perindă aceleaşi figuri care se mută uneori de la un stand la altul, vorbind ore în şir despre cărţi pe care câteodată îţi e clar că nici nu le-au citit, dar e vorba de o relaţie de prietenie cu autorul şi nu se face să nu spună măcar două cuvinte.

Târgul are avantajele lui, pe care orice iubitor de carte le ştie şi le aşteaptă fructificate spre folosul său: mai vezi un scriitor celebru, mai primeşti un autograf, mai cumperi o carte la preţ redus, te mai vezi cu cei care scriu despre cărţi şi mai schimbi câte-o idee… Însă dincolo de toate acestea, când târgul apune şi vine dimineaţa de după, revii la sondajele de opinie care de ani buni ne tot plasează prost la consumul de carte şi n-ai cum să nu te întrebi ce se poate face pentru a îndrepta lucrurile.

În bula mea, ideea că mai puţin de jumătate dintre români citesc o carte pe an nu se potriveşte deloc. La mine, toţi dau citate, sunt cu toţii pe goodreads şi dau steluţe cărţilor, îşi dau like-uri în funcţie de taberele literare în care se află, iar consumul literar pare că duduie.

Dincolo de bulă, este o prăpastie, peste care Bookfest întinde pentru câteva zile un soi de pod (precum cele din cea mai recentă carte a lui Mircea Cărtărescu, Melancolia – sper să o citească şi cei din afara bulei). E bine că există, şi Bookfest, şi Gaudeamus, sunt pentru mulţi dintre cei pe care-i cunosc evenimentele cele mai frumoase de peste an, dar parcă se simte nevoia unei analize: cum pot astfel de evenimente să stimuleze lectura, nu doar în Bucureşti, ci şi în restul ţării? Cum pot fi ele folosite astfel încât să trezească plăcerea de a citi în minţile copiilor de azi, care sunt mai degrabă acaparate de YouTube şi de jocurile pe calculator ori pe telefon, decât de răsfoirea cărţilor?

Altfel, dacă nimeni nu răspunde şi doar tragem semnale de alarmă ori poleim anul cu o denumire goală de conţinut, viitoarele sondaje de opinie nu vor mai atinge nici măcar procentul de 44,3 la sută.

Sursa foto: pagina de Facebook Bookfest România

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *