E-book-ul, încotro?

  •  
  •  
  •  
  •  

Acum câţiva ani, e-book reader-ele păreau o alternativă care avea să sufoce cartea tipărită.

Se miza pe preţul ceva mai mic al cărţii, pe uşurinţa de a gestiona un volum mare de cărţi şi pe comoditatea lecturii. Însă timpul a dovedit că e-book-ul nu are succesul scontat. În România, cu atât mai puţin… Drept dovadă, singurul site care centraliza cărţile electronice în limba română, elefant.ro, a renunţat la secţiunea e-book.

Vânzările de carte se pare că înregistrează scăderi mai peste tot în lume. Asta, deşi capitolul audio book pare să se bucure de interes tot mai mare. În curba asta descendentă intră şi e-book-urile. Din păcate.

La apariţia dispozitivelor electronice de lectură nu s-au luat în calcul nişte factori foarte importanţi: Netflix, Facebook sau You Tube. Toate aceste aplicaţii funcţionează pe smartphone sau tabletă (nu includ aici şi smart tv-urile), device-uri uşor de purtat peste tot şi parcă mai la îndemână pentru cei care vor să afle ce e nou în cercul lor de prieteni ori în spaţiul lor social. Ei bine, toate cele trei aplicaţii s-au ridicat uluitor în ultimii ani şi se tot extind.

Aşadar, ce loc să mai aibă cartea în mintea oamenilor grăbiţi de astăzi şi mai ales de ce să-ţi mai cumperi un e-book reader ori o carte în format electronic când ai tot felul de surse de informare mai rapide şi mai puţin solicitante pentru creierul tău grăbit şi presat să proceseze tot mai multe lucruri în timp tot mai scurt?

Piaţa românească de e-book-uri – o firimitură dintr-o felie subţire

România aproape că nu contează în ecuaţia vânzărilor de carte. Piaţa e atât de mică, iar românul citeşte atât de puţin, încât uneori mă şi mir cum de unele edituri încă mai există.

În România, pentru a citi e-book, trebuie să fii mai întâi pasionat de lectură. Aşadar, ţinând cont de cât de puţin se citeşte în România, este limpede că e-book-ul ar fi doar o firimitură dintr-o felie şi aşa subţire. De aceea, n-ar trebui să ne mire că secţiunea e-book a dispărut de pe site-ul elefant.ro, singurul din ţară care era alimentat constant cu e-book-uri. Ca unul care a cumpărat multe e-book-uri de pe elefant.ro, chestiunea m-a surprins, dar încă mai sper ca domeniul acesta oarecum inedit, oarecum ciudat pentru cât şi cum se citeşte azi în România să pară profitabil pentru un investitor care să-i dedice un site special.

Deocamdată, unele edituri încă mai oferă e-book-uri pe site-urile proprii sau prin intermediul unor parteneri (care parteneri practică uneori nişte preţuri de neatins ori jenante în raport cu cele ale ediţiilor tipărite).

Oricum, pasionaţii de lectură preferă formatul clasic. Cei care mai sunt. Îi văd ca pe nişte soldaţi în tranşee, luptându-se cu armata invadatoare din care fac parte militarii Netflix, Facebook şi You Tube, şi nu ştiu cât o să mai reziste.

Acum câteva săptămâni, într-un sondaj pe care l-am derulat pe pagina de Facebook a site-ului citestema.ro, am întrebat în ce format ar prefera cei pasionaţi de lectură să citească următoarea carte: doar şase din 50 au spus că în format e-book.

Sondajul mi-a demonstrat că, în România, cei care încă mai citesc preferă să ţină în mână cartea care miroase, căreia poţi să-i dai paginile înainte şi înapoi fără teama că nu mai ştii unde ai rămas cu lectura.

Toată lumea e de înţeles. Atunci, care este problema?

Personal, îi înţeleg pe toţi. Pe cei care preferă cartea clasică, pentru că şi mie îmi place cartea ca obiect – când dai pagina, parcă simţi că e ceva viu acolo. Pagina tipărită e mai intimă decât ecranul e-reader-ului, al tabletei sau al smartphone-ului. Înţeleg şi editurile, care şi aşa tipăresc în tiraje mici şi sunt convins că abia îşi ţin gura deasupra apei. Românii nu citesc – nu e vorba despre mine ori despre tine, cel care mă citeşti acum. Noi suntem nişte excepţii. Dacă românii ar fi citit, statisticile ar fi arătat-o. De asta, înţeleg editurile care nu sunt deloc încurajate să mai investească şi în varianta electronică, pentru nişte cărţi care nu se vând nici în format clasic.

Într-un fel, îi înţeleg şi pe cei care nu citesc – poate aşa au fost educaţi (deşi sună ca nuca în perete să zici că i s-a făcut cuiva educaţie în lipsa cărţii), poate nu mai au timp (au joburi care-i solicită prea mult, au familie care le mănâncă din timpul liber), poate aleg filmul, reţelele sociale sau orice altceva în dauna cărţii.

Ce nu înţeleg este inexistenţa unui proiect dedicat celor puţini, ca mine, ca tine, care vor să citească şi e-book-uri. Asta, în condiţiile în care internetul românesc este plin de grupuri ori site-uri care distribuie astfel de cărţi piratate. Cred că un om educat nu poate să nu fie conştient de răul pe care-l face ataşându-se de un bun furat şi mai cred că un om citit va dori să cumpere cartea electronică pe care este interesat să o citească. De aceea, nu mi s-ar părea bani în vânt dacă o anumită instituţie, firmă sau cum s-o mai numi ar gândi să construiască un proiect care să stimuleze editurile în a publica şi varianta electronică a cărţilor.

Dar şi dacă ar fi bani în vânt, chiar nu e nimeni în ţara asta care să vadă că e nevoie de ajutor şi în zona cărţilor? Se aruncă bani pe tot felul de minuni şi de nimicuri, de aceea nu pot să cred că pentru carte nu există o soluţie.

Ce se poate/putea face?

Pe de altă parte, părerea mea este că editurile nici nu au făcut tot ce puteau să facă pentru a promova acest mod de lectură. De fapt, nimeni nu a făcut nimic în acest sens. Niciun promo în vreun ziar, nicio campanie specială, nimic. Nici măcar elefant.ro, site-ul care şi-a asumat de la început chestiunea şi a încercat să centralizeze cărţile tuturor editurilor, nu a promovat formatul, ci l-a lăsat să meargă în ritmul său, într-un colţ invizibil al site-ului. Ba chiar, de multe ori, rătăciţii care au ajuns pe site pentru a comanda e-book-uri au constatat că nu primesc ce au plătit: erori de tot felul i-au făcut să creadă că mai bine aşteptau să ajungă într-o librărie clasică, pentru a-şi cumpăra formatul tipărit.

Ce te faci, însă, atunci când te muţi? Ori când spaţiul pe care-l ai nu-ţi mai permite să ţii toate cărţile pe care le-ai acumulat de-a lungul timpului? Nu-i aşa că, în astfel de momente, te-ai felicita pentru că ai luat cândva decizia de a citi şi pe e-book reader?

În rezumat, de insuccesul e-book-ului în România sunt responsabili toţi cei implicaţi: şi cei care conduc cultura în România, şi cei care gândesc editorial promovarea conceptului, dar şi cititorii care preferă să fure, în loc să cumpere. 

Sigur, formatul electronic al cărţilor nu e deloc o problemă foarte importantă pentru România. Sunt multe alte chestiuni prioritare atunci când eşti pe marginea abisului. Însă faptul că e-book-ul nu creşte nici măcar în proporţii nesemnificative, faptul că editurile şi tot mediul responsabil nu au reuşit să cultive un public care să întreţină formatul, toate acestea spun ceva despre un soi de dezinteres şi de comoditate care nu onorează pe nimeni.

Sunt milioane de români peste hotare. Ar fi ireponsabil să susţii că, din atâtea milioane, nu se găsesc două-trei mii de oameni pasionaţi de lectură, iar din aceste mii, măcar câteva sute interesate să cumpere cărţi în limba română atunci când sunt departe de casă.

Am senzaţia că stau lângă un mort şi tot întreb în stânga şi-n dreapta cum de nu s-a făcut nimic pentru salvare. Soluţiile mi se par limpezi, dar mortul tot mort rămâne. Poate, însă, e-book-ul nu e încă în situaţia asta. Şi poate că românii vor să citească mai mult, oriunde ar fi. Dar poate că mulţi nici nu ştiu ce e acela e-book. Nu au habar cum arată un e-reader. Poate că e timpul ca editorii să facă mai mult pentru promovarea conceptului. Şi poate că statul ar trebui să susţină cumva ideea, astfel ca preţul cărţii în format electronic să fie mult mai mic decât al celei tipărite.

Imagine reprezentativă de Perfecto_Capucine de la Pixabay

Citeşte şi:

2 comentarii la „E-book-ul, încotro?”

  1. Referindu-mă strict la elefant.ro, nu numai că nu mai comercializează ebook-uri, dar cele pe care le-am achiziționat de-a lungul timpului (cîteva zeci) nu mai pot fi descărcate – la unele link-urile nu sunt funcționale, la altele nici nu mai există link-uri. Așadar, ebook-urile pe care le-am șters din aplicație (de pe ipad, în cazul meu) nu le mai pot recupera din cont. Nici link-urile primite pe mail nu sunt funcționale. Și bănuiesc că nu sunt un caz singular. Comunicarea cu ei lasă complet de dorit (seamănă cu ce ați prezentat într-un post anterior, doar că în cazul meu discuția s-a purtat pe mail, nu la telefon). La telefon am reușit să dau de cineva de la departamentul tehnic care mi-a spus că se lucrează la noua platformă, iar ebook-urile vor putea fi accesate pînă la sfîrșitul acestei săptămîni. Încă nu funcționează nimic dar, e drept, nici săptămîna nu s-a sfîrșit încă :-). Iar faptul că nu postează nici măcar un mesaj de informare pe site, așa cum ar proceda orice furnizor de servicii respectabil, arată un dispreț cras față de cumpărători. Studiez momentan ce posibilități legale de acțiune aș avea la dispoziție, pentru că nu cred că trebuie lăsați să-și facă de cap. Citeam acum că și Microsoft a renunțat anul acesta la secțiunea ebook-uri, dar clienții care au cumpărat cărți electronice și nu le mai pot accesa sunt automat despăgubiți. La elefant.ro, clienții sunt luați de proști, nu chiar automat, ci doar la cerere, cînd contactează firma la telefon sau pe mail !

    1. Şi eu aştept o tratare profesionistă a subiectului ebook. Eventual, o platformă care să concentreze tot ce propun editurile ca ebook-uri. Dar una care să nu se apuce şi de parfumuri sau altceva. Doar ebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *