Scurt bilanţ la 400 de cărţi citite şi marcate pe Goodreads

  •  
  •  
  •  
  •  

Cred în libertatea de a răsfoi cărţi oriunde şi oricând, în frumuseţea recentă de a alege orice dispozitiv pentru a citi cărţi, însă sunt de felul meu niţel ordonat şi m-am educat să-mi înregistrez lecturile pe site-ul goodreads.com.

Am pierdut multe cărţi din biblioteca personală de-a lungul timpului, însă acest site, aparent superficial în maniera sa de a nota cărţile, a devenit un instrument util în a-mi aminti ce anume am citit şi când anume am citit.

Am început să marchez cărţile citite pe goodreads.com în anul 2015. De fapt, cred că am mai avut un cont şi înainte de 2015, însă l-am şters tocmai pentru că mi se părea o chestie frivolă şi cam puerilă să te opreşti mereu ca să-ţi punctezi cărţile. Dar mi-a trecut.

2017 este anul cu cele mai multe cărţi citite: 86.

Am citit de atunci 77.297 de pagini. Sau cam aşa ceva. 😊

Luna în care am citit cele mai multe cărţi este februarie 2017: 19. În schimb, în septembrie 2018, nu am citit nicio carte. Ori poate nu am terminat niciuna, habar n-am. Poate citeam „Fraţii Karamazov” 😊 ori altă carte cu foarte multe pagini.

Şi pentru că veni vorba de cărţi groase, să menţionez câteva de genul acesta: „Sticletele” de Donna Tartt (854 de pagini, citită în 2015), „Lupta mea. Cartea a doua: Un bărbat îndrăgostit” de Karl Ove Knausgard (cea mai groasă carte citită în 2016, 688 de pagini) sau „O viaţă măruntă” de Hanya Yanagihara (706 pagini, citită în 2017).

Dintre cărţile cu cele mai puţine pagini şi care să-mi fi plăcut foarte mult aş menţiona „Bezna vizibilă. Amintiri despre nebunie” a lui William Styron. Chiar e o carte care te scutură puţin, mai ales că este una biografică.

Scotocind statisticile site-ului, am constatat că anul trecut am notat cărţile citite în medie cu 4 din 5, ceea ce ar însemna că nu prea m-au dezamăgit cărţile alese. Impresia mea este că, de obicei, notez cu 3 majoritatea cărţilor, ceea ce înseamnă că mi-au plăcut. Dar dacă Goodreads zice că am notat mai mult cu 4, înseamnă că am avut un an în care am ales chiar bine cărţile. Sunt curios cum va fi 2019.

Altfel, dacă ar fi să fac o analiză după popularitatea cărţilor citite, tot pentru anul trecut îmi apare că titlul cel mai popular pe care l-am citit a fost „Străinul” de Albert Camus (aproape 700.000 de alţi cititori au notat cartea alături de mine), iar cea mai puţin populară carte a fost „Fotbal plus ai mei şi ai noştri” de Radu Cosaşu (doar patru utilizatori Goodreads au notat cartea).

Fără să mai dau titluri, mi se pare important să spun că notările cele mai puţine le au cărţile autorilor români, logic, din moment ce Goodreads este un site cu accesare globală.

Sunt tot felul de statistici drăguţe pe Goodreads şi e foarte interesant să-ţi consulţi anii anteriori pentru a-ţi aminti ce ai citit. Sunt de acord că e puţin cam ciudat să intri şi să bifezi mereu ce anume începi, ce termini de citit şi să dai note, însă dacă ţii cât de cât la amintirile tale legate de cărţi, cred că site-ul este util.


Imagine de Sasin Tipchai de la Pixabay

Citeşte şi:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *