Categorii
(foto)jurnal

#Neuf-Brisach

Neuf-Brisach este considerată cetatea Regelui Soare, pentru că a fost ridicată în timpul şi la iniţiativa lui Ludovic al XIV-lea (1699).

Arhitectura orăşelului populat astăzi de aproximativ 2.000 de cetăţeni şi situat în estul Franţei, imediat ce treci graniţa dinspre Germania, este unică în Europa şi probabil şi în lume, cele 48 de corpuri de clădiri fiind încadrate într-un octogon, ale cărui străzi interioare se intersectează asemenea unui grilaj.

Despre cel care a avut ideea unei astfel de aşezări se spune că a fost cel mai important inginer militar al vremurilor sale: Vauban (mai exact marchizul de Vauban – Sebastien le Prestre).

Un “rinocer” străjuieşte fortificaţiile de la una dintre ieşirile din Neuf-Brisach.

Orăşelul s-a afirmat în timp drept capodopera lui Vauban şi a primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO. Fortificaţiile sale dotate cu balustrade, străduţele care se intersectează la tot pasul şi ieşirile cochete către Colmar şi Strasbourg (asemenea unor puncte de intrare/ieşire dintr-o cetate) îi dau un aer medieval şi relaxant.

Aici se pare că a fost încartiruit pentru o perioadă tatăl scriitorului Victor Hugo, general în armata imperială.

Marele atu al acestei micuţe localităţi este apropierea de mult mai cunoscuta Colmar (la circa 17 minute), dar şi de Strasbourg (aproximativ o oră de condus). Nu mai vorbesc de posibilitatea de a pleca din Neuf-Brisach către faimoasele sătuce din Alsacia, pe care orice turist şi-ar dori să le vadă măcar o dată în viaţă.

Şoseaua de la Neuf-Brisach la Colmar ori Riquewihr, Ribeauvillé sau Eguisheim îi oferă trecătorului şansa de a vedea dealurile Alsaciei acoperite de covoarele de viţă de vie. Iar cine are răbdarea şi plăcerea de a urca până la unul dintre numeroasele castele din zonă va înţelege de ce odată ajuns în Alsacia, orice turist îşi va dori să se întoarcă acolo.   

Şi fiindcă a venit vorba de atuuri, aş mai zice unul: Neuf-Brisach este foarte aproape de graniţa cu Germania, unde călătorul va descoperi surprins că există Breisach, o localitate de vreo şapte ori mai mare decât Neuf-Brisach. Între ele, Rinul. Posibilităţile de călătorie şi de petrecere a timpului liber sunt extrem de multe. Desigur, cel mai uşor şi mai plăcut ar fi să ajungeţi acolo cu maşina, pentru a explora mai în tihnă împrejurimile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *