Categorii
(foto)jurnal

#Colmar

Am avut noroc cu parcarea în Colmar. Pentru prima dată acolo şi fără să cunosc străzile, ba chiar şi fără să folosesc Google Maps ori altă aplicaţie de orientare, m-am lăsat condus de indicatoare.

Ştiam că „Mica Veneţie”, aşa cum e denumită o parte din celebra zonă turistică, e aproape de centrul vechi, şi având acest reper în minte, am înaintat uşor, inclusiv pe străduţe cu sens unic, şi nu m-am oprit decât lângă o catedrală, despre care aveam să aflu câteva minute mai târziu că se numeşte St. Martin. Am ales acel loc pentru că fix când am ajuns acolo, am văzut semnul de parcare şi deşi mă aşteptam să fie cu plată – erau foarte mulţi turişti în jur – am zis să încerc. Nu aveam de gând să stau foarte mult, ci numai să mă plimb puţin pe jos, să fotografiez căsuţele alsaciene, eventual să intru în vreun magazin, poate chiar într-o librărie, şi neapărat să ajung la Mica Veneţie. Nu mă aşteptam ca tot acest traseu să dureze mai mult de trei-patru ore. Ei, şi fix când am văzut semnul de parcare, o maşină pleca. Am intrat imediat în locul ei şi-am ieşit să văd cum se plăteşte.

Église Saint-Martin

De obicei, în sătucele de prin jur, poţi găsi parcare ieftină, 3-4 euro pentru 3 ore cel puţin (în Eguisheim, de pildă, am plătit 3 euro pentru toată ziua), dar fiind vorba despre Colmar, al treilea oraş ca mărime din Alsacia, după Strasbourg şi Mulhouse, am presupus că nu scap fără vreo 10 euro pentru 2-3 ore. De unde?! Ca să scurtez povestea, pentru că nu parcarea este esenţială în locul acesta frumos, nimic nu te ajuta să înţelegi cât costă să stai acolo, în afara unui aparat de taxare, care zicea – ciudat – că nu costă nimic dacă stai maximum 3 ore. Ca să fiu sigur – nu-mi amintesc vreun alt loc turistic aglomerat în care să fi parcat gratis – mi-am instalat o aplicaţie recomandată de acelaşi aparat.

Easy Park nu a costat nimic, iar înregistrarea a fost superrapidă – am reuşit asta cât, lângă mine, un cuplu de italieni se întreba acelaşi lucru, dacă e chiar gratis şi cum să facă să se asigure. Dacă aş fi depăşit cele 3 ore gratuite, mi-ar fi fost extraşi nişte cenţi de pe cardul pe care l-am înregistrat în aplicaţie (dar nu am depăşit 😊 ). Altă chestie interesantă: aparatul nu dădea nicio chitanţă, deci nu trebuia să afişez nimic pe bordul maşinii. Scria acolo că maşina ta este verificată online de cel care vrea să vadă dacă ai plătit. Aşadar, totul pe net şi gratis, în limita celor trei ore. Că n-am fost păcălit, pot confirma acum – nici un eurocent nu mi-a fost extras de pe cardul Revolut, deşi a trecut o săptămână de când am plecat din Colmar.

Église Saint-Martin fotografiată de pe Rue de l’Église

Ei bine, noroc cu parcarea, dar noroc şi cu vremea. Am prins o zi frumoasă, de toamnă cu soare blând şi cu numai câţiva nori, al căror rol parcă era să-i protejeze pe trecători de căldură.

Place de l’Ancienne Douane şi Fântâna Schwendi de Frédéric-Auguste Bartholdi, construită în 1898 în memoria lui Lazarus von Schwendi (1522-1583), diplomat, om politic și general german, despre care se spune că a organizat fortificarea oraşului Satu Mare în stil italian.

Ce mi-a plăcut în Colmar? Cred că în primul rând căsuţele, aranjate ca peste tot în Alsacia, în culori vesele şi foarte frumos asortate cu tot ce vezi în jur: florile de pe balustrade ori de la balcoane, străzile din piatră cubică ori lacătele de pe unele podeţuri, vitrinele strălucitoare care te îmbie să te rupi de la traseul turistic. Totul pare un întreg frumos gândit şi pus în operă cu eleganţă şi fineţe.

Apoi, cred că pur şi simplu atmosfera e cea care mi-a rămas în minte: deşi populate, uneori chiar foarte aglomerate, străzile din Colmar păstrează o anumită decenţă a turismului. Vezi peste tot smartphone-uri orientate în toate direcţiile, dar nu resimţi agitaţia aleilor comerciale din oraşele mari. Poate şi din cauza pandemiei, turiştii respectau distanţa, iar mulţi dintre ei păstrau măştile pe faţă şi când ieşeau pe alei (poate ca să nu le tot dea jos şi să le pună la loc atunci când intrau în numeroasele magazine de suveniruri).

Şi dacă tot am amintit de suveniruri şi de magazinele dedicate acestora, aş puncta şi unicul aspect negativ al vizitei: accentul comercial al locului. Sigur, căsuţele sunt frumoase şi respectă tonalitatea locului, străzile au acel „ceva” aparte datorită pietrelor cubice, magazinele strălucesc şi cu greu reuşeşti să nu intri după nişte caramele sau să nu te opreşti la vreun restaurant pentru o tarte flambeé, dar parcă toate astea sunt prea dese şi, de multe ori, prea puţin locale. Toate brandurile cunoscute din malluri sunt acolo şi chiar şi magazinele de suveniruri par dirijate de aceeaşi mână invizibilă care spune o singură poveste.

Iar când ajungi să vezi „Mica Veneţie” – în ciuda frumuseţii locului – chiar te gândeşti dacă asta e tot. Râul Lauch curge liniştit în canalul său, dar parcă a aduce Veneţia în acest context e puţin cam mult. Florile colorate şi lumina soarelui pe casele ca de turtă dulce fac toată magia, nicidecum râul. Totuşi, lumea pare mulţumită, terasele sunt pline în pofida pandemiei şi comerţul merge mai departe.

„Mica Veneţie”

Am vizitat şi o librărie chiar de lângă locul de parcare, cu subsol şi etaj, cu tot ce este nou la editurile franceze, cu ziare, reviste şi tot ce şi-ar putea dori un rezident sau un trecător. Cărţi aşezate pe colecţii – Doamne, cât de mult îmi place colecţia Le Livres de Poche, un fel de Polirom Top 10 + – şi senzaţia că găseşti orice, chiar orice…

Ei, dar am ajuns şi într-o piaţă din Colmarul vechi, de fapt o hală foarte curată şi cam cu de toate. Faţă de tiparul pieţelor româneşti, mi-au atras atenţia chioşcurile de unde puteai cumpăra o băutură răcoritoare sau o cafea.

Piaţă din Colmar
În piaţa din Colmar, un colţ de rai pentru gurmanzi
…dar şi unul pentru pasionaţii de bere

Colmar e un loc de văzut, un orăşel care ştie să facă marketing şi să-şi promoveze zona veche, însă dacă ar fi să aleg doar un punct din Alsacia, din cele relativ puţine pe care am reuşit să le văd, aş indica un sătuc de lângă Colmar, despre care voi scrie în zilele următoare. Colmar e bun pentru Instagram şi selfie-uri, dar pentru suflet eu aş alege orice sătuc de lângă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *