2020 – anul meu în cărţi

constantinpistea

constantinpistea

Cât de cât, am ţinut şi în 2020 o evidenţă – cel mai probabil aproximativă – a cărţilor citite. M-a ajutat din nou site-ul goodreads.com, unde încerc mai mereu să bifez începutul şi sfârşitul lecturii. De obicei nu uit să fac lucrul acesta, dar, cum s-a întâmplat chiar cu cea mai recentă carte citită, Ultima armată de Cornel Bălan (Casa de pariuri literare, 2020), nu găsesc titlul indexat pe site şi nu îl mai bifez (nici nu am răbdare să-l introduc eu). La fel, nu sunt bifate cărţile abandonate ori cele pe care poate că le-am răsfoit ori citit măcar parţial din diverse interese.

Aşadar, conform statisticii goodreads (repet, cel puţin o carte e sărită din schemă), am citit:

  • 77 de cărţi însumând 19.186 de pagini
  • cea mai groasă carte – pe care am inclus-o în top 5 cele mai frumoase cărţi citite în 2020 (vedeţi selecţia pe citestema.ro): Fernando Aramburu, „Patria”, Editura Litera, anul publicării: 2020, traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari, nr. pagini: 720
  • cea mai subţire carte – Lucian Boia, „Românii şi Europa” (Editura Humanitas, 2020), 80 de pagini
  • media numărului de pagini a cărţilor citite: 249
  • cea mai populară carte citită: „Singurătatea numerelor prime” de Paolo Giordano (Editura Polirom, traducere din limba italiană de Cerasela Barbone)
  • cea mai puţin populară carte citită: „Dincoace şi dincolo de tunel. 1945” de Mariana Gorczyca

Cum am făcut pe citestema.ro o anchetă legată de preferinţele din 2020 ale colegilor mei de site, iată şi cele cinci titluri pe care le-am extras din şirul de 77 cu impresia că mi-au plăcut cel mai mult:

  • Fernando Aramburu, „Patria”, Editura Litera, anul publicării: 2020, traducere din limba spaniolă de Marin Mălaicu-Hondrari, nr. pagini: 720
  • Jón Kalman Stefánsson, Trilogia fiordurilor – „Între cer şi pământ” (Editura Polirom, 2014, traducere din limba franceză de Magda Răduţă); „Tristeţea îngerilor” (Editura Polirom, 2016, traducere din limba franceză de Magda Răduţă); „Inima omului” (Editura Polirom, 2018, traducere din limba franceză de Magda Răduţă)
  • Kristen Roupenian, „Ştii bine că vrei”, Editura Litera, anul publicării: 2019, traducere din limba engleză şi note: Mariana Piroteală şi Irina-Marina Borţoi, nr. pagini: 288

Nu a fost un an rău din punct de vedere al cărţilor citite. De obicei citesc între 70 şi 80 de cărţi pe an, aşa că nu e nimic surprinzător aici (chiar dacă la început de an îmi propusesem 100 – un număr puţin cam nerealist). Lectura nu e o cursă şi nici o chestiune ce ţine neapărat de statistică. Unele cărţi aş prefera să nu se mai termine – atât de mult îmi plac – şi le citesc mai lent, pe altele le-aş vrea mai repede date gata, ca să trec la altceva mai interesant, iar pe câteva – puţine, ce-i drept – le uit pe parcurs, din varii motive.

Să ne (re)citim cu bine şi în 2021!

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments