Interviu cu Cornel Bălan: „Cartea asta a fost scrisă în primul rând pentru mine”

constantinpistea

constantinpistea

După Escroc SRL (2013) şi Liftul (2019), ambele apărute la Humanitas, Cornel Bălan a publicat, la sfârşit de 2020, romanul Ultima armată. Acum, editura care îl „găzduieşte” este Casa de Pariuri Literare, iar aceasta este numai una dintre chestiunile pe seama cărora mi-am propus să discutăm.

Un roman despre serviciul militar, având printre protagonişti un scriitor aspirant. Eu l-am citit ca pe unul autobiografic. Am greşit?

Ca să-ți răspund la întrebarea asta, cred că ar trebui să recitesc și să văd cam ce procent din roman e scris din perspectiva lui Cristian, pentru că ai dreptate, eu sunt reprezentat acolo prin el. Replicile lui sunt ale mele, modul lui de a se frustra (constructiv, căutând soluții) și mai ales comportamentul. Dar am mai retușat unele personaje oferindu-le chestii care îmi aparțineau tot mie. Ca să-ți dau un exemplu, Paul, pe care în realitate îl chema Adi și chiar era băiat de primar din Moldova Nouă, nu era deloc sportiv. Arte marțiale tot eu făceam seara în sala de sport a unității, nu Adi, iar scena de cafteală pe care i-o atribui lui a avut loc de fapt între mine și un cocalar din Vâlcea care m-a provocat. În realitate și cu Milu am făcut un sparring „din joacă” (păstram două perechi de mănuși de box în lada aia de lemn) și bănuindu-l că el era cel care îmi furase scrisoarea de dragoste din vestiar, i-am învinețit un pic ochiul. Nu s-a supărat deloc cum, la fel, tot el mă provocase pe mine, nu eu pe el. Milu era un simpatic, nu știu cum apare cititorilor.

Pe de altă parte este totuși prea multă ficțiune în romanul ăsta ca să pot spune cu mâna pe inimă că e autobiografic.

Continuarea interviului, aici: citestema.ro.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments