Interviu cu Nichita Danilov: „Mă adresez cititorilor obișnuiți, dar și celor mai puțin obișnuiți”

constantinpistea

constantinpistea

Despre viruşi, cipuri şi alte idei, cu Nichita Danilov, care tocmai a publicat la Editura Polirom un nou roman: Omul din eprubetă. Cine suntem? Ce vom deveni? Ce loc mai are literatura în viaţa noastră?

Domnule Nichita Danilov, unul dintre prietenii dumneavoastră – sunt convins că vă este prieten, altfel cum ar fi citit printre primii această carte abia apărută? , mă refer la Adrian Alui Gheorghe, a spus despre Omul din eprubetă că „este un roman total, care caută să imprime un sens absurdului vieţii de zi cu zi”. O distopie, care intră în categoria fantasy&SF. Cui vă adresaţi cu această carte, cine v-ar plăcea să o citească?

Romanul meu e mai degrabă unul existențialist; nu e nicidecum SF. SF-ul e o falsă pistă. În roman sondez condiția umană, limitele cognoscibilului. Și chiar, aș putea spune, și limitele incognoscibilului. Sondez absurdul existenței. De aici și nota de fantastic, dar și de ironie. Romanul meu se adresează unui public larg. Limbajul e simplu. Ceva mai complicată e viziunea. Dar după un mic efort, cititorul va intra în atmosfera cărții. M-aș bucura să știu că va fi fascinat de ea.

Cartea o poate citi oricine e interesat să afle câte ceva despre misterul și fantasmele lumii în care ne-a fost dat să trăim. Mă adresez, prin urmare, cititorilor obișnuiți, dar și celor mai puțin obișnuiți, inclusiv celor aflați în stadiul incipient, adică celor ce se vor naște în eprubete într-un viitor din ce în ce mai apropiat…

Interviul integral, aici: citestema.ro.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments