Cum să-ți pictezi visele din întuneric – despre Azar Nafisi, în Suplimentul de cultură

constantinpistea

constantinpistea

117 săptămâni, atât timp a stat Citind Lolita în Teheran pe lista de bestselleruri a „The New York Times“, iar Azar Nafisi este astăzi foarte cunoscută datorită curajului cu care a povestit despre absurditatea unui sistem politic subordonat fundamentalismului religios.

Astăzi Azar Nafisi trăiește în America, începând cu 1997, forțată de politica radicală a regimului islamic. Tatăl său, Ahmad, a fost primar al Teheranului între 1961 și 1963, iar mama sa, Nezhat, una dintre primele femei alese în parlamentul iranian. După primii ani de școală în Anglia și Elveția, și-a finalizat studiile în Statele Unite, pentru ca ulterior Azar Nafisi să predea literatură engleză la Universitatea din Teheran și la Universitatea Allameh Tabatabai, dar a fost înlăturată de la catedră în 1981, din cauză că a refuzat să poarte vălul islamic.

Oricât de multe ai afla despre fundamentalismul islamic, parcă nici o carte nu ți se fixează în minte precum Citind Lolita în Teheran (Editura Polirom, 2018, traducere din limba engleză și note de Silvia Osman).

Născută dintr-o pasiune uria­șă pentru literatură, Citind Lolita în Teheran pune la un loc, ca nici un alt titlu, transformarea Iranului într-o absurdă republică fundamentalist-islamică și apariția anticorpilor în rândul unei popu­lații manipulate religios.

Întregul articol poate fi citit aici: suplimentuldecultura.ro.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments