Ca să devii lumină, trebuie să înțelegi întunericul – despre cărțile scriitoarei iraniene Shahrnush Parsipur

constantinpistea

constantinpistea

Întemnițată de patru ori în Iran, Shahrnush Parsipur trăiește astăzi în America cu gândul la cercul tot mai îngust al fundamentaliștilor radicali și al anilor pierduți din motive absurde. Veți descoperi în cărțile ei o lume plină de răni, de care a încercat să scape folosindu-și imaginația și apelând la mitologia locală.

Născută în Teheran în 1946, Shahr­nush Parsipur și-a arătat interesul pentru literatură de timpuriu, având parte de o familie care i-a încurajat pasiunea. Totuși, la universitate, ea a preferat să studieze sociologia, continuând în același timp să-și exerseze scrisul, publicând articole și proze în diverse reviste de cultură din Iran.

În timpul facultății s-a căsătorit și a avut un copil, iar o perioadă a fost nevoită să studieze noaptea, din cauza restricțiilor la care erau supuse puținele femei cărora li se permitea intrarea la universitate.

Tot în această perioadă a început apropierea ei de filosofia chineză și tot acum a avut loc și pri­ma ei arestare, care a durat 54 de zile și a fost cauzată de participarea sa la protestele care au urmat unei duble execuții din Teheran. Și-a dat demisia din postul pe care îl ocupa la Televiziunea Na­țională Iraniană, unde realiza un program adresat femeilor din mediul rural (motiv pentru care a fost din nou arestată, de data aceasta pentru două luni), ulterior a și divorțat, dar s-a întors mereu la scris și la studiile care o atrăgeau cel mai mult: cele despre mitologia chinezească, indiană și iraniană.

Textul a fost publicat în nr. 726 al revistei Suplimentul de cultură. Continuarea articolului, aici: suplimentuldecultura.ro.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comments